Tillbaka till pressmeddelanden

Konditorlandslaget bäst i Europa med EM-guld

Svenska Konditorlandslaget tog hem guldet när laget tävlade i Coupe Europe, europeiska mästerskapen i konditori, i Turin den 10 juni. En oerhört stark prestation, som också innebär att laget nu är klart för nästa års VM – Coupe du Monde de la Pâtisserie, i Lyon, Frankrike.

Under tävlingen, totalt 5, timmar har laget producerat två glasstårtor med frukt, 10 tallriksdesserter med choklad och glass eller sorbet, en chokladskulptur och en sockerskulptur.

Temat för svenskarna var ”Mother Nature”, vilket gick igen i både smaker och formspråk.

Glasstårtan ”Midnight sun” är inspirerad av den svenska naturen och soldränkta smaker från södra Sverige. Hallonglass, mandarinsorbet, yoghurt- och vaniljparfait med krispig, spröd pistagebotten och karamelliserad smördeg – allt i ljusa och eleganta färger.

Konditorlandslagets tallriksdessert har prägel av vilda bär från skogen. Här står norra Sverige i fokus med skogen, fälten, färgerna och estetiken. Desserten blandar fräschören av vilda bär tillsammans med en rik chokladsmak. Åkerbär, hallon och björnbär framträder, insvept i silkeslens guanaja-chokladmousse, pistagebotten dulcey- och hasselnötsnamelaka samt manjaribrownie. Allt toppat med en aning apelsin och en nypa timutpeppar.

Skulpturerna då…, eller var det skulpturen? För här hade laget tagit ett ovanligt grepp. Två halvor, den ena av choklad, den andra av socker, sammanfogades till en helhet – naturligtvis Mother Nature själv! Med tydliga attribut från den svenska naturen. Här fanns svampar, blommor, mossa, skogsfåglar, den mäktiga ekoxen och annan grönska. Och mitt i allt Mother Nature framställd som ett mystiskt skogsväsen, kanske ett skogsrå? Helt unikt.

-Det här känns fantastiskt, säger Jessica Sandberg, tävlande. Vi la ribban medvetet högt och det höll hela vägen. Vi har jobbat stenhårt med smakerna och jag tycker att de verkligen satt idag. Vårt lite annorlunda grepp med skulpturerna tror jag också bidrog.

-Vi kompletterar varandra på ett väldigt bra sätt, och vi är ganska erfarna båda två, det är också en av nycklarna till vår framgång, säger Martin Morand, tävlande. Det här är ett riktigt lagarbete och vi känner att vi verkligen kan lita på varandra.

-Laget har gjort en fantastisk insats och är verkligen värt den här fina placeringen. De har jobbat stenhårt hela året med ett enda mål i sikte – den här tävlingen. Därför känns det extra kul att de verkligen lyckades, säger Gustaf Mabrouk, lagledare. Det är mycket hårt arbete som ligger bakom, och utan allt stöd från sponsorer och branschorganisation skulle det här inte vara möjligt.

Tony Olsson, också lagledare, håller med:

-Idag lyckades vi med allt, helt galet och oerhört skönt!

De tre bäst placerade lagen, plus ett så kallat wild card som delades ut i samband med prisceremonin, är kvalificerade för nästa års Konditor-VM, Coupe du Monde de la Pâtisserie, som avgörs i Lyon, Frankrike i januari 2019.

-Än en gång har våra duktiga konditorer visat att svenskt yrkes- och hantverkskunnande är bland de bästa i världen. Idag utmärkte sig verkligen laget och de spektakulära skulpturerna gav ett sus i arenan vid presentationen, säger Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer, SBK, som driver Svenska Konditorlandslaget. Nu ser vi fram emot att få åka till Lyon i januari nästa år.

Resultat:

  1. Sverige
  2. Belgien
  3. Schweiz

Wild card: Polen

Specialpriser:

  • Bästa hållbarhet, Turkiet
  • Bästa socker, Polen
  • Bästa choklad, Ryssland

För Sverige tävlade

JESSICA SANDBERG

Nya Konditoriet, Umeå

Uppväxt: Bjurholm, Sveriges minsta kommun i Västerbotten

Ålder: 43 år

Bor: Umeå

Arbetsplats: Nya konditoriet i Umeå som jag är delägare i till 50 procent.

Yrkesmeriter: Har arbetat som konditor i tjugosex år och har under resans gång tävlat både nationellt och internationellt. Jessica håller regelbundet yrkeskurser och driver idag Nya konditoriet i Umeå där hon ansvarar för cirka 25 anställda.

Tävlingsmeriter: Årets Konditor 2008. Brons i Årets Konditor 2012 samt 2007. Guld i Nordiska Mästerskapen för Unga Konditorer 1998.

MARTIN MORAND

Pastry Inspiration, Österlen

Uppväxt: På den svenska Rivieran i Höllviken

Ålder: 40 år

Bor: På det fagra Österlen i Sankt Olof.

Arbetsplats: Driver mitt eget företag Pastry Inspiration

Yrkesmeriter: Har jobbat på Caterevent, F12-gruppen och Vendelrestauranger.

Tävlingsmeriter: 2:a plats med Skåne Kulinar i Culinary Olympics 2016, Vinnare av Dessertmästarna 2015, 7:e plats med Skåne Kulinar i Culinary World Cup 2014, 1:a plats med Team Culinar i Culinary World Cup 2010, 5:e plats med Team Culinar i Culinary Olympics 2008, 6:e plats med Team Culinar i Culinary World Cup 2006, 7:e plats med Team Culinar i Culinary Olympics 2004, 7:e plats med Team Culinar i Culinary World Cup 2002, 8:e plats med Team Culinar i Culinary Olympics 2000.

Tony Olsson, Thelins Konditori, lagledare

Gustaf Mabrouk, Sthlm Bean to bar, lagledare

För mer information, kontakta:

Jessica Sandberg, EM-guldmedaljör, 070-710 33 95

Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer, 08-762 67 94, 070-364 67 94, martin@bageri.se

Tony Olsson, lagledare, 073-402 77 57, tony@konditorlandslaget.se

Gustaf Mabrouk, lagledare, 073-838 31 12, gustaf@chefdepartienyc.com

www.konditorlandslaget.se 

Film från prisudelning finns på https://youtu.be/DTxfBeIqQyA 

Svenska Konditorlandslaget drivs av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK. Huvudsponsorer är: Arla Foods, KåKå och Werners Gourmetservice. Partner är: Bakers, J.A. Sundqvist, Renault, Ringdahls Bageriutrustning, ScanBox samt Segers.

Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bageribranschen i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att främja utvecklingen av bagerier och konditorier i Sverige. Sveriges bagare & konditorer har cirka 450 medlemsföretag. Bland de projekt organisationen driver kan nämnas tävlingarna Årets Konditor, Årets Bagare, SM Unga Bagare och Mack-SM. Dessutom driver Sveriges bagare & konditorer Svenska Konditorlandslaget, Svenska Bagarlandslaget och Svenska Juniorbagarlandslaget samt ger ut Tidningen BRÖD.

För mer information: www.bageri.se

Martin Lundell
VD
08 762 67 94
martin@bageri.se

Branschorganisation för bagerier och konditorier Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bageribranschen i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att främja utvecklingen av bagerier och konditorier i Sverige. Sveriges bagare & konditorer har cirka 450 medlemsföretag. Bland de projekt organisationen driver kan nämnas tävlingarna Årets Konditor, Årets Bagare, SM Unga Bagare och Mack-SM. Dessutom driver Sveriges bagare & konditorer Svenska Konditorlandslaget, Svenska Bagarlandslaget och Svenska Juniorbagarlandslaget samt ger ut Tidningen BRÖD. För mer information: www.bageri.se

Kontakt

Svenska Konditorlandslaget
Box 556 80
102 15 Stockholm
08-762 67 90

Om laget

Svenska Konditorlandslaget är en del av Sveriges bagare & konditorer, SBK. Vår vision är att bli ett av världens tre bästa konditorlandslag. Vår träningslokal har vi hos Riksäpplet i Haninge, Stockholm.

sponsorer

Svenska Konditorlandslaget representerar Sverige och branschen vid internationella tävlingar. Coupe du Monde de la Pâtisserie är Konditor-VM med finalen i Lyon vartannat år. Sverige kvalar till VM via European Cup. World Chocolate Masters är en individuell global tävling med choklad i fokus. Konditorlandslaget och Sveriges bagare & konditorer - SBK - har som målsättning att stödja utvecklingen av framtidens konditorer i Sverige och genom tävlingar stimulera intresset för klassisk och modern teknik inom skulptur, dessert och traditionella konditorivaror.