Efter fem timmars slit den 10 juni 2018 stod det Svenska Konditorlandslaget som segrare i European selection of the Coupe du Monde de la Pâtisserie. Jessica Sandberg och Martin Morand var de konditorer som bakade hem vinsten. Lagledare var Tony Olsson och Gustaf Mabrouk. Oscar Landh var reserv.

Första europeiska mästerskapen i konditori, European Pastry Cup, genomfördes i Paris 2012 och sen följde två tävlingar i Genève 2014 och 2016. 2018 stod alltså Italien som värdland, kända för sitt ”savoir-faire” kring glassmakare och konditorer.

Resultaten från European selection of the Coupe du Monde de la Pâtisserie i Turin:

1. Sverige
Martin MORAND, 41 år – Chokladspecialist – Konditor på Pastry Inspiration, St Olof
Jessica SANDBERG, 42 år – Sockerspecialist – Konditor och delägare på Nya Konditoriet i Umeå

2. Belgien
Jacky BODART, 32 år – Chokladspecialist – Chocolaterie Darcis, Pepinster
Bernard ISTASSE, 46 år – Sockerspecialist – Pastry shop Istasse Bernard, Lobbes

3. Schweiz
Antoine CHOPIN, 22 år – Chokladspecialist – Le Duo Creatif, La Tour de Peilz
Sara BEZENCON, 21 år – Sockerspecialistt – Maison Eric Vuissoz, Sainte-Croix

Polen förtjänade genom Michal DOROSZKIEWICZ och Marek MOSKWA juryns Wild Card och kommer även dem att tävla i finalen i Januari 2019.

Från vardera tävling i Mexico, Asien och Afrika kommer ytterligare de tre bästa lagen från varje kontinent. Fem toppländer går direkt vidare, de är Italien, Japan, Sydkorea, USA och Storbritannien. Sen finns det ytterligare 5 "wilds cards" som också går till finalen Coupe du Monde de la Pâtisserie. Totalt tävlar 22 länder i Lyon, Frankrike den 27-28 januari 2019. 

Copa Maya 2018 är även den avgjord och de tre lagen som gick direkt vidare till Coupe du Monde de la Pâtisserie 2019 är: Chile (1a plats), Argentina (2a plats) och Mexico (3e plats). Utöver dessa tre lag får även Brazilien ett wild card och genom det möjlighet att även dem tävla i Lyoni januari.

Läs mer om Copa maya 2018 här.

 Läs mer om Coupe du Monde de la Pâtisserie här.