
Tillsammans i ett nätverk med kollegor i branschen är lagets ambition att sprida glädje och kompetens. Med kunskap inom konst och skulptering vill vi förfina hantverket inom choklad, socker och is. Med träning i detta vill vi vässa yrkets unika hantverksskicklighet. Som lagmedlem breddas din kompetens genom kontakter inom andra branscher, till exempel råvarukunskap, odling och forskning inom sensorik samt livsmedelsproduktion.
Svenska Konditorlandslaget är ett framgångsrikt landslag och har kvalificerat sig till VM-final tre gånger i rad. Sedan Konditorlandslaget startade 2013 har laget bland annat vunnit Guld, Silver och Brons i Konditor-EM. Nu förbereder sig laget som bäst för att delta i Sverige i Coupe du Monde de la Pâtisserie - European selection i Paris 2022.
Det är branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK, som driver Svenska Konditorlandslaget. Sponsorer är Arla Foods, Werners Gourmetservice och KåKå. Samarbetspartner är Bakers, Ringdahls bageriutrustning, ScanBox, Segers och J.A Sundqvist.
Laget består av:
Anders Oskarsson (coach)
Ted Johansson (coach)
Fredrik Borgskog
Kalle Bengtsson
Anders Oskarsson
Arbetsplats: Nilssons Konditori i Oskarshamn
Familj: Fru Linda och grabbarna Albert, Herbert och Edvin
Yrkeserfarenhet: NK Bageri & Konditori
Utbildning/skolor: Styckare, Valrhona-akademien, Glasssuniveristet i Bologna
Tävlingsmeriter:
Juniorvärldsmästare i marsipan 1996
Silver Culinary World Cup m Kocklandslaget 2014
Vinnare Årets Konditor 2015
World Pastry Chef of the Year (UIBC) 2017
Favoritdessert: Tiramisu
Styrka i konditoriet: Organiserad, kreativ, ger mig aldrig.
Favoritkonditori: Ladurée i Paris
Inspireras av: Kollegor i branschen
Förebild: Tore Wretman
Hobby: Trädgård och att laga mat till familjen och vänner.
Tips i dessertköket: Väg ingredienserna och följ receptet slaviskt.
Favoritpryl i kondis: Termometer
Ted Johansson
Arbetsplats: Tössebageriet och Gunnel&Rut
Familj:Sambo och 2 barn
Yrkeserfarenhet: Bjärnors konditori, NK Konditori, Le Manoir (England), Gateau konditori, Bon Lloc, Operakällaren, Dessert och Choklad Stockholm
Utbildning/skolor: Lärling
Tävlingsmeriter:
Vinnare SM Unga Konditorer 1994
Vinnare NM Unga Konditorer 1995
8 plats Junior-VM Konditori 1995
Guld Galerie de Kochkunst m Kocklandslaget 1999
Guld Culinary Olympics m Kocklandslaget 2000
Guld Culinary World Cup m Kocklandslaget 2002
Guld Culianry Olympics m Kocklandslaget 2004
Favoritdessert: Tarte Tatin
Styrka i konditoriet:färg form noggrannhet
Favoritkonditori:-
Inspireras av: Inspirerande kolleger
Förebilder: Pierre Marcolini, Pascal Caffet, Oliver Bajard
Hobby:Träning, Matlagning, Vin
Tips i dessertköket: Tålamod
Favoritpryl i kondis: Bra råvaror
Fredrik Borgskog
Arbetsplats: Borgskog.
Familj: Mina pojkar Bosse och Frank, Fru Bella.
Yrkeserfarenhet: Mångsysslare. Kock, bagare, konditor.
Utbildning/skolor: Restaurangskolan i Leksand.
Tävlingsmeriter: Kocklandslaget, Konditorlandslaget, Guldmedalj med Ronny Latva i Nordic Pastry Cup 2014 i Finland, Vinst i finalen i Valrhona C3 i New York.
Favoritdessert: Garanterat något som har kombon salt, syrligt, sött och något nybakat med gluten till så är jag nöjd.
Styrka i konditoriet: Envis på gott och ont.
Favoritkonditori: Om jag väljer i Göteborg så är det Kalles kondis , Kampanilen, helt klart.
Inspireras av: Oftast ting utanför mitt yrke som ger mig ett driv framåt och inspiration.
Förebilder: Nördar! Finns det något finare än de som älskar och brinner för sitt yrke eller hobby!
Hobby: Gillar att snickra.
Tips i dessertköket: Fuska inte. Salta alltid lite, nått man ofta ser är att det inte finns med salt i recept. Salt förhöjer smaker och mättar sötman.
Favoritpryl i kondis: Helt klart termometer och en vass kniv/skalpell.
Kalle Bengtsson
Arbetsplats: Konditori Kampanilen
Familj: Mor, far, syster
Yrkeserfarenhet: Konditor, bagare, kock, yrkessoldat
Utbildning/skolor: Bageri/konditori, hotell/resturang
Tävlingsmeriter: Årets konditor 2017, kocklandslaget 2013-2018
Favoritdessert: Marits datakaka
Styrka i konditoriet: Lugn
Favoritkonditori: Nilssons konditori i Oskarshamn
Inspireras av: Mina lagkamrater
Förebilder: Min far
Hobby: Köra MC
Tips i dessertköket: Provlaga innan du bjuder in gäster
Favoritpryl i kondis: Termometer