Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn
in English
  • Om laget
  • Hem /

Svenska Konditorlandslaget

Tillsammans i ett nätverk med kollegor i branschen är lagets ambition att sprida glädje och kompetens. Med kunskap inom konst och skulptering vill vi förfina hantverket inom choklad, socker och is. Med träning i detta vill vi vässa yrkets unika hantverksskicklighet. Som lagmedlem breddas din kompetens genom kontakter inom andra branscher, till exempel råvarukunskap, odling och forskning inom sensorik samt livsmedelsproduktion.

Svenska Konditorlandslaget är ett framgångsrikt landslag och har kvalificerat sig till VM-final tre gånger i rad. Sedan Konditorlandslaget startade 2013 har laget bland annat vunnit Guld, Silver och Brons i Konditor-EM. Nu förbereder sig laget som bäst för att delta i Sverige i Coupe du Monde de la Pâtisserie - European selection i Paris 2022.

Det är branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK, som driver Svenska Konditorlandslaget. Sponsorer är Arla Foods, Werners Gourmetservice och KåKå. Samarbetspartner är Bakers, Ringdahls bageriutrustning, ScanBox, Segers och J.A Sundqvist.

 

Laget består av: 

Anders Oskarsson (coach)

Ted Johansson (coach)

Fredrik Borgskog

Kalle Bengtsson

 

 

Anders Oskarsson

Arbetsplats: Nilssons Konditori i Oskarshamn

Familj: Fru Linda och grabbarna Albert, Herbert och Edvin

Yrkeserfarenhet: NK Bageri & Konditori

Utbildning/skolor: Styckare, Valrhona-akademien, Glasssuniveristet i Bologna

Tävlingsmeriter:      

Juniorvärldsmästare i marsipan 1996

Silver Culinary World Cup m Kocklandslaget 2014

Vinnare Årets Konditor 2015

World Pastry Chef of the Year (UIBC) 2017

Favoritdessert: Tiramisu

Styrka i konditoriet: Organiserad, kreativ, ger mig aldrig.

Favoritkonditori: Ladurée i Paris

Inspireras av: Kollegor i branschen

Förebild: Tore Wretman

Hobby: Trädgård och att laga mat till familjen och vänner.

Tips i dessertköket: Väg ingredienserna och följ receptet slaviskt.

Favoritpryl i kondis: Termometer

 

Ted Johansson

Arbetsplats: Tössebageriet och Gunnel&Rut

Familj:Sambo och 2 barn

Yrkeserfarenhet: Bjärnors konditori, NK Konditori, Le Manoir (England), Gateau konditori, Bon Lloc, Operakällaren, Dessert och Choklad Stockholm

Utbildning/skolor: Lärling

Tävlingsmeriter:      

Vinnare SM Unga Konditorer 1994

Vinnare NM Unga Konditorer 1995

8 plats Junior-VM Konditori 1995

Guld Galerie de Kochkunst m Kocklandslaget 1999

Guld Culinary Olympics m Kocklandslaget 2000

Guld Culinary World Cup m Kocklandslaget 2002

Guld Culianry Olympics m Kocklandslaget 2004

Favoritdessert: Tarte Tatin

Styrka i konditoriet:färg form noggrannhet

Favoritkonditori:-

Inspireras av: Inspirerande kolleger

Förebilder: Pierre Marcolini, Pascal Caffet, Oliver Bajard

Hobby:Träning, Matlagning, Vin

Tips i dessertköket: Tålamod

Favoritpryl i kondis: Bra råvaror

 

Fredrik Borgskog

Arbetsplats: Borgskog.

Familj: Mina pojkar Bosse och Frank, Fru Bella.

Yrkeserfarenhet: Mångsysslare. Kock, bagare, konditor.

Utbildning/skolor: Restaurangskolan i Leksand.

Tävlingsmeriter: Kocklandslaget, Konditorlandslaget, Guldmedalj med Ronny Latva i Nordic Pastry Cup 2014 i Finland, Vinst i finalen i Valrhona C3 i New York.

Favoritdessert: Garanterat något som har kombon salt, syrligt, sött och något nybakat med gluten till så är jag nöjd.

Styrka i konditoriet: Envis på gott och ont.

Favoritkonditori: Om jag väljer i Göteborg så är det Kalles kondis , Kampanilen, helt klart.

Inspireras av: Oftast ting utanför mitt yrke som ger mig ett driv framåt och inspiration.

Förebilder: Nördar! Finns det något finare än de som älskar och brinner för sitt yrke eller hobby!

Hobby: Gillar att snickra.

Tips i dessertköket: Fuska inte. Salta alltid lite, nått man ofta ser är att det inte finns med salt i recept. Salt förhöjer smaker och mättar sötman.

Favoritpryl i kondis: Helt klart termometer och en vass kniv/skalpell.

 

Kalle Bengtsson

Arbetsplats: Konditori Kampanilen

Familj: Mor, far, syster

Yrkeserfarenhet: Konditor, bagare, kock, yrkessoldat

Utbildning/skolor: Bageri/konditori, hotell/resturang

Tävlingsmeriter: Årets konditor 2017, kocklandslaget 2013-2018

Favoritdessert: Marits datakaka

Styrka i konditoriet: Lugn

Favoritkonditori: Nilssons konditori i Oskarshamn

Inspireras av: Mina lagkamrater

Förebilder: Min far

Hobby: Köra MC

Tips i dessertköket: Provlaga innan du bjuder in gäster

Favoritpryl i kondis: Termometer