Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn
in English
  • Om laget
  • Hem /

Svenska Konditorlandslaget

Tillsammans i ett nätverk med kollegor i branschen är lagets ambition att sprida glädje och kompetens. Med kunskap inom konst och skulptering vill vi förfina hantverket inom choklad, socker och is. Med träning i detta vill vi vässa yrkets unika hantverksskicklighet. Som lagmedlem breddas din kompetens genom kontakter inom andra branscher, till exempel råvarukunskap, odling och forskning inom sensorik samt livsmedelsproduktion.

Svenska Konditorlandslaget är ett framgångsrikt landslag och har kvalificerat sig till VM-final tre gånger i rad. Sedan Konditorlandslaget startade 2013 har laget bland annat vunnit Guld, Silver och Brons i Konditor-EM. Nu förbereder sig laget som bäst för att delta i Sverige i Coupe du Monde de la Pâtisserie - European selection i Paris 2022.

Det är branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK, som driver Svenska Konditorlandslaget. Sponsorer är Arla Foods, Werners Gourmetservice och KåKå. Samarbetspartner är Bakers, Ringdahls bageriutrustning, ScanBox, Segers och J.A Sundqvist.

 

Laget består av: 

Anders Oskarsson (coach)

Ted Johansson (coach)

Frida Leijon

Fredrik Borgskog

Josefine Pagander

Kalle Bengtsson

 

 

Anders Oskarsson

Arbetsplats: Nilssons Konditori i Oskarshamn

Familj: Fru Linda och grabbarna Albert, Herbert och Edvin

Yrkeserfarenhet: NK Bageri & Konditori

Utbildning/skolor: Styckare, Valrhona-akademien, Glasssuniveristet i Bologna

Tävlingsmeriter:      

Juniorvärldsmästare i marsipan 1996

Silver Culinary World Cup m Kocklandslaget 2014

Vinnare Årets Konditor 2015

World Pastry Chef of the Year (UIBC) 2017

Favoritdessert: Tiramisu

Styrka i konditoriet: Organiserad, kreativ, ger mig aldrig.

Favoritkonditori: Ladurée i Paris

Inspireras av: Kollegor i branschen

Förebild: Tore Wretman

Hobby: Trädgård och att laga mat till familjen och vänner.

Tips i dessertköket: Väg ingredienserna och följ receptet slaviskt.

Favoritpryl i kondis: Termometer

 

Ted Johansson

Arbetsplats: Tössebageriet och Gunnel&Rut

Familj:Sambo och 2 barn

Yrkeserfarenhet: Bjärnors konditori, NK Konditori, Le Manoir (England), Gateau konditori, Bon Lloc, Operakällaren, Dessert och Choklad Stockholm

Utbildning/skolor: Lärling

Tävlingsmeriter:      

Vinnare SM Unga Konditorer 1994

Vinnare NM Unga Konditorer 1995

8 plats Junior-VM Konditori 1995

Guld Galerie de Kochkunst m Kocklandslaget 1999

Guld Culinary Olympics m Kocklandslaget 2000

Guld Culinary World Cup m Kocklandslaget 2002

Guld Culianry Olympics m Kocklandslaget 2004

Favoritdessert: Tarte Tatin

Styrka i konditoriet:färg form noggrannhet

Favoritkonditori:-

Inspireras av: Inspirerande kolleger

Förebilder: Pierre Marcolini, Pascal Caffet, Oliver Bajard

Hobby:Träning, Matlagning, Vin

Tips i dessertköket: Tålamod

Favoritpryl i kondis: Bra råvaror

 

Frida Leijon

Arbetsplats: Äger och driver Leijon Stenugnsbageri och Konditori

Familj: Sambo Susanna och i Augusti en bebis.

Yrkeserfarenhet: 15 år som konditor

Utbildning/skolor: Ekebygymnasiet 3 år och YH- Kristianstad 1 år

Tävlingsmeriter:

SM- Unga Bagare 2008

EM- Unga Bagare 2009

JVM Konditori 2010

European Pastry Cup 2014

Konditor-VM, Coupe du Monde de la Patisserie 2015

Årets Konditor 2015

Vinnare Årets Konditor 2016

Favoritdessert/ ( bakverk) : Varm nybakad kanelbulle

Styrka i konditoriet: Sugar art

Favoritkonditori: Har tyvärr inget specifikt

Inspireras av: Människor som brinner för det dom gör

Förebilder: De som aldrig ger upp

Hobby: Träning

Tips i dessertköket: Var noggrann

Favoritpryl i kondis: Palett

 

Fredrik Borgskog

Arbetsplats: Borgskog.

Familj: Mina pojkar Bosse och Frank, Fru Bella.

Yrkeserfarenhet: Mångsysslare. Kock, bagare, konditor.

Utbildning/skolor: Restaurangskolan i Leksand.

Tävlingsmeriter: Kocklandslaget, Konditorlandslaget, Guldmedalj med Ronny Latva i Nordic Pastry Cup 2014 i Finland, Vinst i finalen i Valrhona C3 i New York.

Favoritdessert: Garanterat något som har kombon salt, syrligt, sött och något nybakat med gluten till så är jag nöjd.

Styrka i konditoriet: Envis på gott och ont.

Favoritkonditori: Om jag väljer i Göteborg så är det Kalles kondis , Kampanilen, helt klart.

Inspireras av: Oftast ting utanför mitt yrke som ger mig ett driv framåt och inspiration.

Förebilder: Nördar! Finns det något finare än de som älskar och brinner för sitt yrke eller hobby!

Hobby: Gillar att snickra.

Tips i dessertköket: Fuska inte. Salta alltid lite, nått man ofta ser är att det inte finns med salt i recept. Salt förhöjer smaker och mättar sötman.

Favoritpryl i kondis: Helt klart termometer och en vass kniv/skalpell.

 

Josefine Pagander

Arbetsplats: Leijon stenugnsbageri & konditori, Uppsala

Familj: Mamma, pappa och två äldre bröder.

Yrkeserfarenhet: Innan jag började på Leijon bageri säsongade jag. Somrarna jobbade jag på Setterlinds bageri, Fjällbacka och på vintrarna har jag jobbat som konditor på bland annat Kreta, Franska alperna och i Göteborg.

Utbildning/skolor: Restaurang och livsmedelsprogrammet, Uddevalla gymnasieskola.

Bagare/konditor-Yrgo Göteborg 16/17

Gesällbrev 2017

Tävlingsmeriter: SM guld i SM-unga bagare 2020

Favoritdessert: Gärna något somrigt och syrligt.

Styrka i konditoriet: Noggrann, kreativ och driven

Favoritkonditori: Konditori Kampanilen

Inspireras av: Inspireras mycket av sociala medier och alla duktiga kollegor i branschen.

Förebilder: Alla i laget har på ett eller annat sätt varit stora förebilder sedan jag började jobba med det här. Därför känns det nästan overkligt  att få vara en del av det här laget och lära känna och utvecklas med dem.

Hobby: Ishockey och träning. Spelat hockey hela livet men fått lägga skridskorna på hyllan, iaf under perioden jag är med i laget för att kunna lägga allt fokus på det här.

Gymmet kommer jag inte släppa och det tror jag kommer gynna mig under den här resan.

Tips i dessertköket: Väg alla ingredienser och följ recept noga.

Favoritpryl i kondis: Palett och slät tyll

 

Kalle Bengtsson

Arbetsplats: Konditori Kampanilen

Familj: Mor, far, syster

Yrkeserfarenhet: Konditor, bagare, kock, yrkessoldat

Utbildning/skolor: Bageri/konditori, hotell/resturang

Tävlingsmeriter: Årets konditor 2017, kocklandslaget 2013-2018

Favoritdessert: Marits datakaka

Styrka i konditoriet: Lugn

Favoritkonditori: Nilssons konditori i Oskarshamn

Inspireras av: Mina lagkamrater

Förebilder: Min far

Hobby: Köra MC

Tips i dessertköket: Provlaga innan du bjuder in gäster

Favoritpryl i kondis: Termometer