Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn
in English

01 juni 2015

Därför blir tårtan på prinsbröllopet majestätisk

Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer har fått det ärofyllda uppdraget från hovet att ansvara för bröllopstårtan till prins Carl Philip och den blivande prinsessan Sofias bröllop. De som skapar bakverket är Svenska Konditorlandslaget. Hur tårtan kommer att se ut, och smaka, är en väl bevarad hemlighet fram till bröllopsdagen 13 juni.

- Konsten att skapa en kunglig bröllopstårta utöver det vanliga kräver ett team av konditorer med stor yrkesskicklighet och lång erfarenhet. Svenska Konditorlandslaget visade med sin sjundeplats i konditor-VM, Coupe du Monde de la Pâtisserie, att de håller världsklass. Därför var det naturligt att låta dem baka bröllopstårtan, säger Martin Lundell, VD Sveriges bagare & konditorer som driver Svenska Konditorlandslaget.

De två senaste kungliga bröllopen inom svenska kungafamiljen har bjudit på såväl en 3,3 meter hög tårtdröm som en macaronpyramid. Den förstnämnda, kronprinsessan Victoria och prins Daniels tårta gjordes även den av Sveriges bagare & konditorer.

- Egentligen brukar förberedelserna för ett liknande bakverk vara ett år, nu har vi endast haft fyra månader på oss, men vi har på kort tid och tillsammans med brudparet tagit fram en kunglig bröllopstårta värd namnetsäger Mattias Ljungberg, konditor i Svenska Konditorlandslaget och en av de konditorer som arbetar med bröllopstårtan.

Resultatet är än så länge hemligt men tårtan kommer att leva upp till en tradition av majestätiska bakverk som ger en smakupplevelse långt utöver det vanliga. Tårtan är en gåva till bröllopsparet från Sveriges bagare & konditorer.

I bifogat material finner du filmen där Peder Lamm och Svenska Konditorlandslaget leder oss genom bröllopstårtans historia. Se även bilaga med historiken utskriven. Materialet är fritt för användning i alla kanaler.

Mer information om tårtan släpps den 13 juni. Intervjuförfrågningar hänvisas till Sveriges bagare & konditorers presskontakt Helena Wittbom.

De som representerar det Svenska Konditorlandslaget och har fått uppdraget att baka bröllopstårtan är:

Mattias Ljungberg
Tössebageriet, Stockholm
Mattias är en av Sveriges mest kreativa och konstnärliga konditorer med fokus på skulptur. Han vann 2006 Årets Konditor. Som medlem i Svenska Kocklandslaget vann Mattias även Guld i Culinary Olympics både 2004 och 2012 med ansvar för just skulpturerna.

Frida Leijon
Güntherska Hovkonditori & Schweizeri Uppsala
Frida har tävlat i flera nationella och internationella konditortävlingar för juniorer. Silvermedalj i Sverige 2008 och lag-Silver i European Pastry Cup for Juniors 2009 och en 4de plats individuellt. 2010 en 12te plats i VM för juniorer. Hon tog 2014 en Bronsmedalj med Konditorlandslaget i European Cup. Frida arbetar passande nog på ett av Sveriges anrika hovkonditorier.

Fredrik Borgskog
Clarion Hotel Post i Göteborg
Fredrik har tävlat med Svenska Kocklandslaget och har en Silvermedalj från Culinary World Cup 2006 och Bronsmedalj 2008 i Culinary Olympics. Även Bronsmedalj med Konditorlandslaget i European Cup 2014 och Guldmedalj i Nordic Pastry Cup 2014.

Martin Lundell
branschorganisationen Sveriges bagare & konkditorer
Martin är vd på Sveriges bagare & konditorer och har varit projektledare för bröllopstårtan och var även projektledare för Kronprinsessparets bröllopstårta.

Om Sveriges bagare & konditorer och Svenska Konditorlandslaget

Sveriges bagare & konditorer, SBK, startade under 2013 upp det första Svenska Konditorlandslaget med målsättningen att utveckla konditoryrket, konditorhantverket och därmed också höja statusen för konditorer i Sverige. Sveriges bagare & konditorer är branschorganisationen för bageribranschen i Sverige med 500 medlemmar inom bageri och konditori. 2014 tog Sveriges Konditorlandslag ett Brons i European Cup, konditor-EM.

Bilaga 1, Bröllopstårtans historia
Bilaga 2, Fotokarta bröllopstårtor genom historien


För mer information, vänligen kontakta:
Martin Lundell
VD Sveriges bagare & konditorer
martin@bageri.se
0703-64 67 94

Presskontakt:
Helena Wittbom
Kelly and Pling
helena@kellyandpling.com
0709-20 00 04