Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn
in English

13 juni 2015

Pop Rocks möter sofistikerat hantverk i prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllopstårta

Just nu serveras tårtan på prins Carl Philip och prinsessan Sofias bröllopsmiddag på Slottet. Sveriges bagare & konditorer har fått den stora äran att ansvara för tårtan och det är Svenska Konditorlandslaget, med meriterade konditorer från EM, VM och OS som bakat in i det sista. Hur den ser ut och smakar har varit en väl bevarad hemlighet. Tills nu.

 Det är en stor ära att få göra bröllopstårtan, den mat som kröner hela bröllopet. Nu kan vi pusta ut, brudparet såg riktigt nöjda och glada ut, säger Martin Lundell, VD på Sveriges bagare & konditorer.

Gästerna på bröllopet avnjuter just nu en kunglig bröllopstårta i världsklass, det är nämligen Svenska Konditorlandslaget med några av världens bästa konditorer, med medaljer från både EM, VM och OS, som har bakat tårtan. Den vita bröllopsdrömmen har ett blankt glaserat yttre av vit choklad. Den består av sex lager som innehåller rabarberbavaroise, pistage och yoghurtmousse, hallon och rabarberbergelé, pistagejaconde och jordgubbspannacotta.

 En särskild önskan från prins Carl Philip var att han vill ha Pop Rocks i tårtan, ett godis som poppar i munnen och som såldes under slutet av 70-talet. En väldigt oväntad ingrediens. Men prinsens önskan adderar mycket till tårtan, säger Fredrik Borgskog, konditor i Svenska Konditorlandslaget och ansvarig för recept och smaker.

Verket består av 15 stycken tårtor placerade på en elegant spiralformad ställning i polerat aluminium. Spiralformen symboliserar den evigt spirande kärleken. Varje av de 15 tårtorna pryds av garnityr i karamell (draget socker) som sprider ett vackert sken med hjälp av en ljusinstallation. En hertigkrona av karamell i melerat guld och blått tronar i mitten av ställningen.

 Egentligen ska förberedelserna för en sådan här tårta vara ett år, nu har vi haft fyra månader på oss, säger Mattias Ljungberg, konditor i Svenska Konditorlandslaget och ansvarig för att sy ihop tårtan som helhet, inklusive själva ställningen.

Färgkombinationerna är inspirerade av Sofias brudbukett, som är i vitt och toner mot ljus orange med inslag av champagne. Tårtan pryds av 500 stycken blommor gjorda i socker och 20 karamellrosor. Det är Frida Leijon som arbetat med dekorationerna och som har bränt sina tummar för konsten.

– Att göra karamelldekorationer är ungefär som att dra polkagris, fast du formar med händerna. Mina tummar är helt brända efter flera veckor av varm karamell, säger Frida Leijon, konditor i Svenska Konditorlandslaget och ansvarig för dekorationerna på prinstårtan.

För att skapa tårtorna har det bland annat gått åt 23 liter grädde, 150 ägg, nästan 10 kilo rabarber och 6 kg hallonpuré.

 

Sista förberedelserna – steg för steg

Tidigare idag
Glaseringen måste göras samma dag – den är ”à la minute”. Den absolut sista touchen gjordes på plats i Slottet.

För fem dagar sedan
Tårtorna började bakas för att slippa extrema tidsmarginaler om något går snett. Konditorerna började med att baka bottnar och interiörer, som krämer och fyllning.

En månad sedan
Karamell och dekor förbereddes för att hinna i tid. 500 stycken små sockerblommor och 20 stora rosor, samt reserver och själva kronan. Kronan är ett hantverk i sig som har gjutits i socker, och blåsts som när man skapar glas. Det är ett gediget arbete, varje ros tar knappt en timme att tillverka.

Tre månader sedan
Första presentationen för prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Pop Rocks kom på tal.

Fyra månader sedan
Uppdraget kom från hovet till Martin Lundell, VD på Sveriges bagare & konditorer, som även ansvarade för bröllopstårtan när Kronprinsessan Victoria och prins Daniel gifte sig. De tre konditorerna ur det Svenska Konditorlandslaget valdes ut med tanke på deras stora erfarenhet och framgångar från tävlingar.

 

Konditorerna

Sveriges bagare & konditorer, som har fått det ärofyllda uppdraget från hovet, har valt ut följande konditorer ur Svenska Konditorlandslaget att baka tårtan:

Fredrik Borgskog

Clarion Hotel Post i Göteborg
Fredrik har tävlat med Svenska Kocklandslaget och har en Silvermedalj från Culinary World Cup 2006 och Bronsmedalj 2008 i Culinary Olympics. Även Bronsmedalj med Konditorlandslaget i European Cup 2014 och Guldmedalj i Nordic Pastry Cup 2014.

Frida Leijon

Güntherska Hovkonditori & Schweizeri Uppsala
Frida har tävlat i flera nationella och internationella konditortävlingar för juniorer. Silvermedalj i Sverige 2008 och lag-Silver i European Pastry Cup for Juniors 2009 och en 4e plats individuellt. 2010 en 12e plats i VM för juniorer. Hon tog 2014 en Bronsmedalj med Konditorlandslaget i European Cup. Frida arbetar passande nog på ett av Sveriges anrika hovkonditorier.

Mattias Ljungberg

Tössebageriet Stockholm
Mattias är en av Sveriges mest kreativa och konstnärliga konditorer med fokus på skulptur. Han vann 2006 Årets Konditor. Som medlem i Svenska Kocklandslaget vann Mattias även Guld i Culinary Olympics både 2004 och 2012 med ansvar för just skulpturerna.
Intervjuförfrågningar hänvisas till Sveriges bagare & konditorers presskontakt Helena Wittbom.

Martin Lundell

Sveriges bagare & konditorer
Martin är vd på Sveriges bagare & konditorer och har varit projektledare för bröllopstårtan.

 

För pressbilder på Prinsparets bröllopstårta, klicka här och välj år 2015.

 

För mer information, vänligen kontakta:
Martin Lundell, VD Sveriges bagare & konditorer, martin@bageri.se, 0703-64 67 94
Presskontakt: Helena Wittbom, Kelly and Pling, helena@kellyandpling.com, 0709-20 00 04