Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn
in English

26 januari 2015

Svenska Konditorlandslaget på sjunde plats i Konditor-VM, Coupe du Monde de la Pâtisserie

Idag tävlade de Svenska Konditorlandslaget som en av 21 nationer i VM för konditorlandslag och hamnade på en mycket hedrande sjundeplats med temat ”Vikings of Sweden”. Det italienska laget tog hem guldet följt av silvermedaljörerna Japan och bronsmedaljörerna USA.

Lyon i Frankrike är under perioden 25-28 januari platsen för några av årets viktigaste gastronomiska händelser, då både Bocuse d´Or och Coupe du Monde de la Patisserie arrangeras på samma arena. Senast ett svenskt konditorlandslag tävlade i VM var tjugo år sedan och för 18 månader sedan bildades det lag som på kort tid kvalificerade sig till VM och idag hamnade på en hedervärd sjundeplats.

 – Vi är så otroligt nöjda och glada med vår prestation idag. Att överhuvudtaget befinna sig på den här tävlingsarenan med världens bästa konditorer har varit en oförglömlig upplevelse och värdefull erfarenhet, säger Johan Sandelin lagkapten för det Svenska Konditorlandslaget. Att dessutom på kort tid lyckas med att bli nummer sju i världen är en fantastisk prestation och jag kan inte vara en stoltare lagledare, avslutar Johan Sandelin.

Under tio timmar i tävlingsköket skapade laget sina tävlingsbidrag temat ”Vikings of Sweden” i form av en chokladskulptur, chokladdessert med Valrhona Grand Cru, en sockerskulptur, tallriksserverad dessert, en isskulptur och frusen dessert med Ravifruit frukt- el bärpuré.

 

Laget

I tävlingsköket deltog tre medlemmar. Mattias Ljungberg är lagkapten och ansvarade för isskulpturen, Fredrik Borgskog ledde arbetet med desserterna och chokladskulpturen och Frida Leijon ansvarade för sockerskulpturen. Johan Sandelin är lagledare, tillika jurymedlem. Ronny Latva assisterade tävlingsköket med förberedelser, teknik och logistik och Evert Bränd är lagets promotion manager.

 

Vikings of Sweden

Varje lag presenterar sina bidrag enligt ett eget valt tema och Sverige har valt tävlingstemat ”Vikings of Sweden”. Ett tema starkt förknippat med Norden och Sverige och ett tema som ger konditorerna utrymme till stor kreativitet och konstnärlighet samt teknik. Framförallt skapades skulpturerna i vikingarnas och de fornnordiska gudarnas tecken men även i desserterna.

 

Ytterligare information

Johan Sandelin, Lagledare, 0705-95 82 81
Evert Bränd, Projektledare, 0708-38 48 65

Presskontakt och bilder:
Petra Whitehead, OakRiver, 0734-40 78 31

Coupe de Monde de la Pâtisserie
http://www.cmpatisserie.com/
https://www.facebook.com/CoupeMondePatisserie