Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn
in English

05 juni 2018

Svenska Konditorlandslaget mot VM

Den 10 juni tävlar Svenska Konditorlandslaget i Coupe Europe, som är det Europeiska mästerskapen i konditori. Tävlingen, som hålls i Turin, är samtidigt kvalificering till Coupe du Monde de la Pâtisserie – Konditor-VM – som avgörs i Lyon, Frankrike 2019.

För Svenska Konditorlandslaget tävlar Jessica Sandberg, Nya Konditoriet, Umeå och Martin Morand, Pastry Inspiration, S:t Olof. Lagledare är Tony Olsson, Thelins Konditori, Stockholm och Gustaf Mabrouk, Sthlm Bean to bar, Stockholm. Laget drivs av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som ett led i att visa upp konditoryrket och för att stimulera branschen till utveckling.

Jessica och Martin är väl meriterade i tävlingssammanhang och vann Nordic Pastry Cup, nordiska mästerskapet i konditori, så sent som 2017.

De tävlande har 5 timmar på sig att göra två glasstårtor, 10 tallriksdesserter, en skulptur av socker och en skulptur av choklad. En av de stora utmaningarna i tävlingen är att hålla tiden. Det svenska laget har höga ambitioner med vad de ska lyckas åstadkomma och har tränat intensivt.
–Det känns bra! Vi har kört mycket tidspass sista tiden och nu sitter det. Vårt upplägg är görbart, sedan är det ju alltid bra att ha lite marginaler också, säger Jessica Sandberg.

Temat som det svenska laget valt för tävlingen är ”Mother nature”

–Det kommer att märkas framförallt i form av dekorationer och design, vi kommer bland annat att försöka spegla de olika årstiderna, säger Jessica Sandberg. Jag gör mer sommarinspirerade saker, och Martin (Morand) är mer åt hösthållet. Även i smakerna kommer vi att ta upp en del svenska idéer med röda bär bland annat.

Tävlingen hålls i Turin, Italien i samband med mässan Gourmet Expoforum. Det är första gången som Italien är värd för europamästerskapet i konditori. Totalt deltar sju nationer i tävlingen. De tre främsta kvalificerar sig till nästa års VM i Frankrike.
–Vi har höga ambitioner och hoppas så klart på en bra placering, säger Jessica Sandberg.

–Vi ser med spänning fram emot tävlingen där Svenska Konditorlandslaget måste prestera på en hög nivå för att ta en pallplats och kvalificera sig för VM. Jessica Sandberg och Martin Morand, som ska tävla, har tränat hårt och vi har goda chanser till framgång. Konditorlandslaget och tävlingen är ett utmärkt sätt att visa upp konditoryrket och den fantastiska hantverksskicklighet våra konditorer bestitter, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som driver Svenska Konditorlandslaget.

Förutom Sverige deltar dessa länder i Turin:

  • Belgien
  • Bulgarien
  • Polen
  • Ryssland
  • Schweiz
  • Turkiet

Svenska Konditorlandslaget i Turin består av:

Jessica Sandberg, Nya Konditoriet, Umeå, tävlande
Martin Morand, Pastry Inspiration, S:t Olof, tävlande
Oscar Landh, Lennartice, isexepert, (reserv/extra resurs)
Maja Jansson, restaurang Hillenberg, Stockholm, elev
Tony Olsson, Thelins Konditori, lagledare
Gustaf Mabrouk, Sthlm Bean to bar, lagledare

Jessica Sandberg

Uppväxt: Bjurholm, Sveriges minsta kommun i Västerbotten
Ålder: 43 år
Bor: Umeå
Arbetsplats: Nya konditoriet i Umeå som jag är delägare i till 50 procent.
Yrkesmeriter: Har arbetat som konditor i tjugosex år och har under resans gång tävlat både nationellt och internationellt. Jessica håller regelbundet yrkeskurser och driver idag Nya konditoriet i Umeå där hon ansvarar för cirka 25 anställda.
Tävlingsmeriter: Årets Konditor 2008. Brons i Årets Konditor 2012 samt 2007. Guld i Nordiska Mästerskapen för Unga Konditorer 1998.

Martin Morand

Uppväxt: På den svenska Rivieran i Höllviken
Ålder: 40 år
Bor: På det fagra Österlen i Sankt Olof.
Arbetsplats: Driver mitt eget företag Pastry Inspiration
Yrkesmeriter: Har jobbat på Caterevent, F12-gruppen och Vendelrestauranger.
Tävlingsmeriter: 2:a plats med Skåne Kulinar i Culinary Olympics 2016, Vinnare av Dessertmästarna 2015, 7:e plats med Skåne Kulinar i Culinary World Cup 2014, 1:a plats med Team Culinar i Culinary World Cup 2010, 5:e plats med Team Culinar i Culinary Olympics 2008, 6:e plats med Team Culinar i Culinary World Cup 2006, 7:e plats med Team Culinar i Culinary Olympics 2004, 7:e plats med Team Culinar i Culinary World Cup 2002, 8:e plats med Team Culinar i Culinary Olympics 2000.

 

För mer information, kontakta:

Martin Lundell
Vd Sveriges bagare & konditorer
08-762 67 94, 070-364 67 94, martin@bageri.se

Tony Olsson
Lagledare
073-402 77 57, tony@konditorlandslaget.se

Gustaf Mabrouk
Lagledare
073-838 31 12, gustaf@chefdepartienyc.com

www.konditorlandslaget.se

Svenska Konditorlandslaget drivs av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK. Huvudsponsorer är: Arla Foods, KåKå och Werners Gourmetservice. Partner är: Bakers, J.A. Sundqvist, Renault, Ringdahls Bageriutrustning, ScanBox samt Segers.

Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bageribranschen i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att främja utvecklingen av bagerier och konditorier i Sverige. Sveriges bagare & konditorer har cirka 450 medlemsföretag. Bland de projekt organisationen driver kan nämnas tävlingarna Årets Konditor, Årets Bagare, SM Unga Bagare och Mack-SM. Dessutom driver Sveriges bagare & konditorer Svenska Konditorlandslaget, Svenska Bagarlandslaget och Svenska Juniorbagarlandslaget samt ger ut Tidningen BRÖD.