Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn
in English

28 januari 2019

Konditorlandslaget 12:a i Konditor-VM

Svenska Konditorlandslaget placerade sig på en tolfte plats när Coupe du Monde de la Pâtisserie – Konditor-VM – avgjordes i Lyon, Frankrike, på måndagen den 28 januari.

Det svenska laget utgjordes av konditor Jessica Sandberg, Nya Konditoriet i Umeå, konditor Martin Morand, Pastry Inspiration Österlen samt isskulptören Oscar Landh, Lenn Art Ice Event i Habo.

– Laget har presterat fantastiskt utifrån sina förutsättningar, säger Gustaf Mabrouk, lagledare för Svenska Konditorlandslaget. Nu ska vi fira. Och sen tar vi med oss massor med nyttiga erfarenheter inför framtiden och våra fortsatta satsningar.

Laget tävlade i knivskarp konkurrens med 21 andra länder. Vann gjorde Malaysia, tvåa blev Japan och på bronsplats kom Italien.

Under tävlingen, som pågick under 10 timmar, producerade laget chokladtårta, glasstårta, tallriksdessert, en isskulptur, en chokladskulptur och en sockerskulptur.

 

Temat för tävlingen var ”natur, flora och fauna”, något som satt som hand i handske för det svenska laget, som fick höga poäng för sin choklad- och sockerskulptur – ”Mother nature” – när de vann Europamästerskapet förra året.

Vi utgick från den när vi skapade skulpturerna till den här tävlingen också, berättar Jessica Sandberg. Men självklart hade vi höjt nivån ytterligare.

En särskild utmaning – och nyhet – i år var också att tallriksdesserten skulle vara helt vegansk.

Coupe du Monde de la Pâtisserie avgörs vartannat år, finalen hålls alltid i Lyon.

– Tävlingar av det här slaget betyder mycket för vår bransch, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Att visa upp det bästa Sverige har inom konditorhantverket skapar intresse för yrket och branschen. Och självklart är det fantastiskt att vi lyckats kvalificera oss till en VM-final. Det visar att svenska konditorer håller världsklass.

Svenska Konditorlandlaget drivs av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Sponsorer är Arla, KåKå och Werners Gourmetservice. Samarbetspartner är Bakers, Ringdahls Bageriutrustning, ScanBox, Segers och J.A. Sundqvist.

 

Kontakt

Gustaf Mabrouk
Lagledare Svenska Konditorlandslaget
073-838 31 12.

Martin Lundell
Vd Sveriges bagare & konditorer
070-364 67 94.