Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn
in English

14 maj 2021

Nya konditorlandslaget samlas

Det nya Svenska Konditorlandslaget består nu av Frida Leijon, Josefine Pagander, Kalle Bengtsson och Fredrik Borgskog. Till den nya laguppställningen hör också två välmeriterade coacher, nämligen Anders Oskarsson och Ted Johansson. Ted är lagledare och kommer också sitta med i juryn under tävlingarna.

 

Den första tävlingen som laget genomför tillsammans blir Coupe du Monde de la Pâtisserie - European selection, eller European Pastry Cup som det också kallas. Tävlingen är meriterande för World Pastry Cup eller Coupe du Monde de la Patisserie som är det officiella namnet. Under European Pastry Cup 2022 ska laget under fem timmar skapa en glassdessert, en chokladtårta och en tallriksserverad dessert, en socker- skulptur samt en chokladskulptur.

 

Den 14 maj samlas laget för första gången för att gemensamt analysera regler och bilder från tidigare tävlingar. Detta för att vara så väl förberedda som möjligt inför den kommande intensiva träningsperioden. Under sommaren kommer ett tävlingstema för European Pastry Cup 2022, att utvecklas. När temat är satt inleds stenhårda träningar och förberedelser. Träningarna kommer att ske både enskilt och gemensamt när hela laget möts en gång i månaden.

 

FRIDA LEIJON

Den första lagmedlemmen blev Frida Leijon, som äger och driver Leijon Stenugnsbageri och Konditori i Uppsala. Frida har jobbat i branschen som konditor i hela 15 år och har tunga tävlingsmeriter bakom sig, bland annat som vinnare av Årets Konditor 2016. Hon har också varit med och tävlat för Sverige i både European Pastry Cup (2014) och World Pastry Cup (2015).

KALLE BENGTSSON

Göteborgsbaserade Kalle Bengtsson är den andra medlemmen som blev klar för laget. Kalle vann Årets Konditor 2017 och var medlem i Svenska Kocklandslaget 2013-2018. Idag äger och driver han Konditori Kampanilen i Göteborg. Kalles ständiga lugn kommer att bli en värdefull egenskap i tävlingsköket.

JOSEFINE PAGANDER

Josefine är en ung tävlingsinriktad konditor från Fjällbacka som jobbar tillsammans med Frida på Leijon Stenugnsbageri och Konditori i Uppsala. Josefine har också ett imponerande CV trots sin unga ålder och har bland annat tagit guld i SM-unga bagare (2020). Josefines noggrannhet, kreativitet och driv blir viktiga egenskaper att ha i laget inför kommande tävlingsperioder.

FREDRIK BORGSKOG

Den sista pusselbiten i laget blev Fredrik Borgskog från Leksand som kommer tillbaka till laget efter några års uppehåll. Fredrik, som idag driver det egna konditoriet, BORGSKOG, i Göteborg är en mångsysslare som jobbat som både kock, bagare, och konditor. Han har tidigare varit medlem i både Kocklandslaget och Konditorlandslaget, vunnit guldmedalj i Nordic Pastry Cup (2014) och tagit hem guldet i finalen i Valrhona C3 i New York (2016).

COACHER

Laget kommer också ha två coacher, Anders Oskarsson och Ted Johansson. Ted har ett gediget CV med många yrkeserfarenheter att stoltsera med. Idag jobbar han på Tössebageriet och Gunnel&Rut. Hans täv- lingsmeriter är också väldigt starka med bland annat två OS-guld och ett VM-guld med Svenska Kocklands- laget i bagaget. Anders Oskarsson från Mönsterås är också coach för laget och han äger Nilssons Konditori i Oskarshamn. Anders är organiserad, kreativ och väldigt envis och har även han tunga tävlingsmeriter bakom sig, bland annat som Årets Konditor (2015). Anders har en stor erfarenhet av skulpturer och blev 2017 utsedd till World Pastry Chef of the Year av UIBC.

 

Det är ett väldigt meriterat lag med mycket pannben vi går in med i år, vilket känns som en fantastisk start. Det ska bli väldigt kul att vara med på resan mot EM och kvalet till VM nu till att börja med. Det känns som att detta kommer att bli ett lag som hjälper och stöttar varandra för att nå framgång, vilket jag tror är väl- digt viktigt i alla typer av lagtävlingar. Besluten vi tar, tar vi tillsammans och teamkänslan är oerhört viktig. Min och Anders roll är att finnas där för lagmedlemmarna som bollplank och vara behjälpliga med att driva arbetet framåt. Sedan kommer det bli en hel del pepp och stöttning under alla de träningstimmar som krävs för att nå toppen på pallen, säger Ted Johansson, lagledare och coach svenska Konditorlandslaget.

 

I samband med att en ny tävlingsperiod inleds passar även Konditorlandslaget på att ta in en ny samarbetspartner. Kommunikationsbyrån Food & Friends, som

är nischade på mat, dryck och måltider, har fått uppdraget att ta hand om lagets kommunikation, i allt från PR och Sociala Medier till deras grafiska profil. Food & Friends har inlett det nya samarbetet med att

skapa en helt ny logotyp som kommer att synas i all kommunikation.

 

För intervjuer med medlemmarna i laget, pressbilder och ytterligare information, vänligen kontakta:

Carolina Lenngren, presskontakt Food & Friends.

E-post: carolina.lenngren@foodfriends.se

Tel: 0760-19 36 96

 

Presskontakt Sveriges Bagare & Konditorer:

Martin Lundell
Vd Sveriges bagare & konditorer

E-post: martin@bageri.se

Tel:070-364 67 94

 

 

Svenska Konditorlandslaget startades 2013 av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer (SBK). Lagets ledord är Smak, Design, Elegans och Konstnärligt skapande. Genom tävlande på internationell nivå är det lagets ambition att sprida kunskap och intresse för konditoryrket i Sverige. Svenska Konditorlandslaget har kvalificerat sig till VM-final tre gånger i rad och har bland annat vunnit guld, silver och brons i European Pastry Cup