Meny
Stäng
Våra sajter
Tillbaka till menyn
in English

28 mars 2022

Sverige tar hem silvermedalj i Konditor-EM 2022!

Svenska konditorlandslaget är klara för världsmästerskapen i Lyon! Coupe du Monde de la Pâtisserie (Konditor-EM) i Paris är avgjort. Ett silver kvalificerar Svenska Konditorlandslaget till World Pastry Cup i Lyon 2023. Tävlingen avgjordes under måndagseftermiddagen den 28 mars vid Porte de Versailles i Paris och efter fem timmars skapande av tävlingsbidragen tog laget hem en välförtjänt andraplats.

Laget som deltog i EM bestod av Kalle Bengtsson som var ansvarig över chokladskulpturen, Fredrik Borgskog som ansvarade för sockerskulpturen och Ted Johansson, lagledare samt jurymedlem. Sverige var först ut av Danmark och Storbritannien och under fem spännande timmar skapade laget en glassdessert, en chokladtårta, en tallriksserverad dessert, en sockerskulptur samt en chokladskulptur.
– Vi är väldigt nöjda med prestationen och hur vi jobbade idag, även om vi så klart hade hoppats på ett ännu bättre resultat. Nu ska vi utvärdera poängsättningen och lära oss av den, inför den stora finalen av Coupe du Monde i Lyon i januari nästa år. Självklart kommer vi också att jobba stenhårt framåt med att utveckla vårt koncept, säger Ted Johansson, coach för Svenska Konditorlandslaget.

Sveriges tävlingsbidrag


FROZEN FRUIT DESSERT
Sveriges frozen fruit dessert återspeglar på ett abstrakt sätt sockerskulpturens organiska former med vågor och vindar. Tänk is, sten, sand, vatten och gröna växter. Smak av bitter blodorange i kärnan insvept i ett täcker av pistagegelato. Till det honungsgelato med syltade blodgrapeskal.


LOLLIPOP
Sveriges frozen finger food är en lollipop on a stick. Den följer temat för bordets artistic creations med naturnära former och färger i form av en näckrosknopp. Dessa är även i sitt naturliga tillstånd ätbara som "gyllene nudlar". Smaken på dessa kan vara både pepprig och söt och syrlig. Smakerna i Sveriges lollipop är därför en Asian fusion med shisoört, ingefär, syrligt äpple och saltkola. Yoghurtgelato är kroppens hjärta.

RESTAURANT DESSERT
Sveriges restaurant dessert består av flera element som vart och ett ska ge en smakupplevelse. Något varmt, något kallt, något bakat, något "crunchy", syra, sött och salt. "Visual taste" och höga smaker. Basen för hela kompositionen är en örtchoklad. Desserten ska vara finalen och höjdpunkten på en gourmetmeny.

 

För Sverige tävlade


KALLE BENGTSSON

Göteborgsbaserade Kalle Bengtsson vann Årets Konditor 2017 och var medlem i Svenska Kocklandslaget
2013-2018. Idag äger och driver han Konditori Kampanilen i Göteborg. Kalles ständiga lugn är en värdefull
egenskap i tävlingsköket.

FREDRIK BORGSKOG
Fredrik Borgskog från Leksand kom tillbaka till laget efter några års uppehåll. Fredrik driver det egna
konditoriet,
BORGSKOG, i Göteborg och är en mångsysslare som jobbat som både kock, bagare, och konditor.
Han har tidigare varit medlem i både Kocklandslaget och Konditorlandslaget, vunnit guldmedalj i Nordic
Pastry Cup (2014) och tagit hem guldet i finalen i Valrhona C3 i New York (2016).

TED JOHANSSON
Coach för Svenska Konditorlandslaget samt jurymedlem i Paris. Ted har ett gediget CV med många yrkeserfarenheter
att stoltsera med. Idag jobbar han på Thelins Konditori. Hans tävlingsmeriter är också väldigt
starka med bland annat två OS-guld och ett VM-guld med Svenska Kocklandslaget i bagaget.